czwartek, 13 listopada 2014

Jaglany warstwowiec z duszonymi gruszkami

99% moich śniadań to śniadania na słodko. Są moją obsesją i ulubionym posiłkiem w ciągu dnia. Są sensem mojego życia (oczywiście w kwestii jedzeniowej), myślę o nich całymi dniami i zasypiam nie mogąc doczekać się poranka właśnie ze względu na nie. Planując swoje posiłki zawsze w pierwszej kolejności zaplanowane zostają śniadania. Zastanawiam się jak to możliwe, że jeszcze całkiem niedawno stałym porannym rytuałem było przyrządzanie kanapek. Zwykłych, klasycznych kanapek z szynką i serem, które obecnie praktycznie nie występują w moim menu. Jak to możliwe, że nie jadłam owsianek, kaszy jaglanej, placuszków owsianych, omletów czy innych puddingów. Przyszły do mojego życia wraz ze zmianą nawyków żywieniowych i ewoluowały do niewyobrażalnego stopnia ;)

Jaglany warstwowiec z duszonymi gruszkami
Składniki na 1 porcję:

40 g kaszy jaglanej
130 g jogurtu naturalnego
100 g gruszki
1 łyżeczka cynamonu
15 g miodu
8 g płatków migdałowych
40 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie wersja domowa bez cukru)

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 400 kcal
B: 13,4g T: 10 g W: 62,6 g

Kaszę jaglaną ugotować na wodzie, następnie dodać miód, dokładnie wymieszać. Gruszkę pokroić w kostkę, poddusić z cynamonem. W szklance bądź innym naczyniu układać warstwami: kaszę, jogurt, gruszki, na wierzchu warstwę dżemu, posypać płatkami migdałowymi. Smacznego ;)


3 komentarze:

  1. Zdrowy i apetyczny.... Porywam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym wszystkie 3 porcje, ponieważ uwielbiam desery na bazie kaszy jaglanej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bardzo lubię słodkie śniadania :) Choć od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kanapkę z serem ;)

    OdpowiedzUsuń