piątek, 24 października 2014

Mugcake marchewkowy z gorzką czekoladą

Ciastko marchewkowe, które ostatnio zapowiadałam, to nic innego jak kolejna wariacja na temat mugcake'a, czyli szybkiego ciastka z mikrofali. Prostota i szybkość jego wykonania, a także płynny czekoladowy środek sprawiają, że dość często taka właśnie wersja pojawia się u mnie jako propozycja śniadaniowa.  Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje ;)

Mugcake marchewkowy z gorzką czekoladą
Składniki na 1 porcję:

30 g mąki owsianej
ok.70 g marchwi (1 średnia)
1 białko jaja lub całe jajko (u mnie zostało akurat niewykorzystane białko, stąd wersja bezżółtkowa)
20 g gorzkiej czekolady
płaska łyżeczka stewii
płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
dodatkowo:
10 g orzechów włoskich
10 g pestek dyni

wartość energetyczna 1 porcji: ok. 400 kcal
B: 14,6 g T: 21,7 g W: 34,8

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajko, stewię oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do dość wysokiego kubka przełożyć połowę masy. Czekoladę przekroić na mniejsze kawałki, ułożyć na środku masy, nałożyć resztę ciasta. Wstawić do mikrofalówki na około 1 min 30 sekund, moc 800 W. Po wyjęciu z mikrofali wyciągnąć z kubka, udekorować orzechami i pestkami dyni. Smacznego! ;)



4 komentarze:

  1. ale cudny! pyszny, zdrowy i sycący! chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. A co jeżeli nie posiadam mikrofali? Czy można upiec w piekarniku? Jeżeli tak to jak długo i w jakiej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) 180 stopni przez około 20-25 minut :)

      Usuń